PF-logo7

MARKELIUSHUSET

Boende i Markeliushuset är välkomna att beställa måltider från restaurangen som levereras i hemmet via mathiss. Det är en kulturell tradition som härstammar från husets uppförande. 

Markeliushuset är ritat av arkitekten Sven Markelius. Det är uppfört av byggnadsfirman Gumpel & Bengtsson 1935 och var då Sveriges första kompletta kollektivhus. Det har blivit internationellt känt ur såväl arkitektonisk som kulturhistorisk synvinkel. I huset inrymdes från början flera olika kollektiva funktioner så som barnstuga, tvätteri, städcentral, restaurang med mathissar till de flesta lägenheterna, interntelefon till restaurangen samt två butiker - Konsum och en mjölkbutik. Helheten speglade de bostadssociala idéer som rådde vid 1930-talets mitt, utformade av bland andra makarna Alva och Gunnar Myrdal i samarbete med en arbetsgrupp kring Sven Markelius. 

mathissarna i dag

Boende i huset erbjuds lagad mat enligt restaurangens menyer – så som det serveras i restaurangen. Menyerna är publicerade på petitefrance.se och är i korthet:
 
Frukost
Varm frukost, tre alternativ 125–155 kr

Lunch / middag
Veckans lunch, veckans soppa och veckans vegetariska, 125–135 kr
Meny med croque, sallad, omelett, quiche, anklår och steak-frites, 110–185 kr
 
Priset för lagad mat som sänds i mathiss är enligt meny med avdrag av 20 procent.
Det sänds inte starköl, vin eller sprit i mathissarna.
 
Bageri- och konditorivaror
Varor från butiken – müsli, matbröd, bullar, konditorivaror, kaffe, juice, semlor, frukostpaket och annat – omfattas även det av serveringen via mathiss. För dessa varor utgår inte någon rabatt.

Beställning och betalning
Lagad mat och andra varor beställs via telefon 08-618 28 00. Beställaren identifierar sig genom att uppge namn och lägenhetsnummer. Faktura mejlas i efterhand, och beställaren stämmer av fakturan genom att spara de notor som följer med i hissen. Priset för lagad mat som sänds i mathiss är enligt meny med avdrag av 20 procent, och för andra varor enligt skyltning utan avdrag. Beställaren ska vara registrerad hos Petite France med namn, lägenhetsnummer, telefonnummer och mejladress.

RESTAURANGENS HISTORIK

Sedan 1935 har lokalerna på på bottenvåningen i Markeliushuset inrymt restaurang. Fram till 1958 drev bostadsrättsföreningen Fågelbärsträdet restaurangen i egen regi. Adressen är idag en väletablerad mötesplats för boende i Stockholm. Serveringens stil och meny har förändrats genom åren. 2008 slog Sébastien Boudet upp portarna till den framgångsrika kombination av bageri och café som drar fulla hus på helgerna – Petite France. 

Restauratörer i Markeliushuset
George Moussally & Josef Razay, 2020
Anette & Carl Fredrik Schilde, 2017
Peter Hartai, 2011
Sébastien Boudet, 2008
Tomas Bengtsson, 2004
Karl-Johan Hegborn, Charlotta Regius & Jens Wahlström, 1999
Lars Dahlén, 1993
Oskar Kern, 1990
Nils Cianelli, 1971
Stefan Salzer, 1958

Källa: SvD, DN och BRF Fågelbärsträdet