PF-logo7

MARKELIUSHUSET

Boende i Markeliushuset är välkomna att beställa måltider från restaurangen som levereras i hemmet via en av de fyra mathissar som betjänar huset. Det är en kulturell tradition som härstammar från husets uppförande.

Huset är det av stadsplaneraren och arkitekten Sven Markelius ritade Markeliushuset eller Kollektivhuset på John Ericssonsgatan 6 på Kungsholmen i Stockholm. Byggnaden uppfördes av byggnadsfirman Gumpel & Bengtsson 1935 och var då Sveriges fösta kompletta kollektivhus. Huset är internationellt berömt ur såväl arkitektonisk som social- och kulturhistorisk synvinkel.

Det uppfördes med flera olika kollektiva funktioner så som barnstuga, tvätteri, städcentral, restaurang med mathissar till de flesta lägenheterna, interntelefon till restaurangen samt två butiker - Konsum och en mjölkbutik. Helheten speglarde de bostadssociala idéer som rådde vid 1930-talets mitt, utformade av bland andra makarna Alva och Gunnar Myrdal i samarbete med en arbetsgrupp kring Sven Markelius. 

måltid via mathiss

Erbjudandet omfattar lagad mat och frukostmåltider enligt restaurangens menyer – så som det serveras i restaurangen.  
FRUKOST
Frukostpaket, tre alternativ a 105 kr
Varm frukost, tre alternativ 125–155 kr

LUNCH
Dagens lunch, veckans soppa och veckans vegetariska, 125–135 kr
Lunchmeny med croque, sallad, omelette och klassiskt anklår, 90–155 kr
 
MIDDAG
Full meny av förrätt, varmrätt och dessert varieras efter årstid, huvudrätt 195–275 kr
 
Måltiderna betalas via faktura som mejlas i efterhand. Beställaren ska vara registrerad hos Petite France med namn, lägenhetsnummer och mejladress. Det sänds inte öl, vin eller sprit i mathissarna. Varor från bageriet – müsli, matbröd, bullar, konditorivaror, kaffe och annat erbjuds i butiken hos Petite France. 
Välkommen!